
 

 

 

 

 

 

 

 

GUIDELINES FOR MEDICAL WAIVER PROCESSING  

 

 

NOTE: ONLY WAIVERS THE COMMISSION ISSUES ARE INTRASTATE 

WAIVERS FOR VISION AND PHYSICAL DISABILITY INVOLVING MISSING 

OR IMPAIRED EXTREMITIES 

 

If the application is for a limb impairment, the proper prosthetic device must be worn 

during the skills performance evaluation. 

 

If the application is for a vision waiver the applicant must have  distant visual acuity of at 

least 20/40 (Snellen) in each eye without corrective lenses or visual acuity separately 

corrected to 20/40 (Snellen) or better with corrective lenses, distant binocular acuity of at 

least 20/40 (Snellen) in both eyes with or without corrective lenses, field of vision of at 

least 70 degrees in the horizontal meridian in each eye, and the ability to recognize the 

colors of traffic signals and devices showing standard red, green, and amber. 

 

If you are applying for a vision waiver, in addition to a DOT physical, you must include 

an examination as described below: 

 

 You have been examined by an ophthalmologist or an optometrist in the last 3 

months. The documentation required is a signed statement on letterhead by the 

ophthalmologist or optometrist which: 
 

a. Identifies and defines the nature of the vision deficiency, including 

how long you have had the deficiency; 

b. States the date of examination; 

 

c. Certifies that the visual deficiency is stable; 

 

d. Identifies the visual acuity of each eye, corrected and uncorrected; 

 

e. Identifies the field of vision of each eye, including central and peripheral 

fields, testing to at least 120 in the horizontal. (Formal perimetry is 

required. The doctor must submit the formal perimetry test for each eye 

and interpret the results in degrees of field of vision.); 

 

f. Identifies if you have the ability to recognize the colors of traffic 

control signals and devices showing red, green, and amber; and 



 

g. Certifies that in his/her medical opinion, you have sufficient vision to 

perform the driving tasks required to operate a commercial vehicle. 

 

49 CFR § 391.41 provides that an individual shall not drive a commercial motor 

vehicle unless he is physically qualified to do so.   

 

 The Arkansas State Highway Commission has, by Rule 17.1, adopted all rules 

and regulations prescribed by the United States Department of Transportation, Federal 

Highway Administration, that are applicable to motor vehicles under the Federal Motor 

Carrier Safety regulations, as found in 49 CFR Parts 383 through 399, as the safety rules 

and regulations applicable to the interstate and intrastate operations of motor vehicles 

under the jurisdiction of the State Highway Commission.  The Commission, however, for 

individuals who will be engaged strictly in intrastate operations of commercial motor 

vehicles has the authority to waive that requirement provided the applicant: (1) meets the 

required medical criteria for all other physical requirements; (2) has a documented 

satisfactory driving record; and (3) successfully completes a skills performance 

evaluation to be administered by an officer or officers of the Arkansas Highway Police 

Division of the Arkansas Department of Transportation. 

 

 1.  In order to meet the criterion set out in (1) above, a statement signed and dated 

by a licensed physician that the applicant meets the criteria in the applicable parts of 49 

CFR should be submitted.  A copy of a physical examination form is attached for this 

purpose. 

 

 2.  In order to meet the criterion set out in (2) above, an applicant should, as a 

minimum, submit a letter from his or her employer or previous employer indicating the 

number of years the applicant has operated a vehicle for that employer.  Additionally, the 

applicant should provide a copy of his or her driving record, which can be obtained from 

the State Department of Finance and Administration, indicating any accidents in which 

the applicant may have been involved.  If the applicant has been involved in any 

accidents, he or she might want to submit any reports prepared by law enforcement 

officials that may explain the cause or causes of such accidents were not the fault of the 

applicant, or at least were not as a result of visual problems.  It is incumbent on the 

applicant to provide documentation to prove that he or she has a satisfactory driving 

record.  A copy of the applicant’s current CDL should also be submitted.  Please attach a 

front and back copy of your DL. 

 

 3.  Assuming the applicant is able to satisfy 1 and 2, above, he or she will be 

given a driving evaluation in the vehicle or a comparable vehicle which the applicant is 

seeking to be able to operate.  The applicant must furnish that vehicle.  One will not be 

furnished by the Highway Police.  If the applicant has satisfied 1 and 2, above, the 

Highway Police will be notified and the applicant will be contacted by them in advance 

of that test so that the applicant can make the necessary arrangements. 

 

 If you have questions, you may reach me at (501) 569-2157. 



 

       Sincerely, 

 

Julia Hudson 
Julia Hudson  

Staff Attorney 

 

JH/lnw 

 

cc: Chief Legal Counsel 

 Chief, Arkansas Highway Police Division 


